Løntjek

5 ting du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddel!

Har du fuldstændig styr på, at du får den korrekte løn, tillæg, pension, overarbejdsbetaling, optjent ferie og alt muligt andet? Der er især fem ting, du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddel:

Fagforening med OK-mærket: Du skal huske at tjekke din lønseddel

De seneste tal, som Epinion har lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), viser, at præcis 50 procent af lønmodtagerne i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Et billede, som gentager sig år efter år. Derfor sætter FH over de næste uger fokus på det vigtige løntjek.

Fagforening med OK-mærket sikrer dig fagligt netværk, god løn, pensionsopsparing samt faglig identitet

Passer timetallet eller månedslønnen?

  • Er du timelønnet, er det naturligvis helt afgørende, at du får løn for det rette antal timer. Tjek derfor altid, om timetallet på lønsedlen passer med det antal timer, du har arbejdet. Og husk at tjekke, at timelønnen er den rigtige, især hvis du for nylig er steget i løn.
  • Er du månedslønnet, er det simplere. Så skal du bare sikre dig, at der står det rigtige beløb. Det er til gengæld meget vigtigt, da månedslønnen afgør meget andet på lønsedlen så som pension, feriepenge, etc.

Fagforening med OK-mærket sikrer dig fagligt netværk, god løn, pensionsopsparing samt faglig identitet

Får du de rigtige tillæg?

  • Mange arbejdspladser har tillæg for arbejde i weekenden, om aftenen og på helligdage. Det er en rigtig god idé at skrive ned, hvor meget du har arbejdet på tidspunkter, der medfører tillæg og kontrollere det på lønsedlen.
  • Du kan også have ret til tillæg for særlige kompetencer, anciennitet eller gener så som at være på flydende tid eller andet.
Fagforening med OK-mærket sikrer dig fagligt netværk, god løn, pensionsopsparing samt faglig identitet

Får du den rigtige pension?

  • Din overenskomst fastslår, hvor stor en procentdel af din løn, arbejdsgiveren skal indbetale hver måned. Husk at holde øje med, at det korrekte beløb bliver indbetalt.
Fagforening med OK-mærket sikrer dig fagligt netværk, god løn, pensionsopsparing samt faglig identitet

Får du nok ferie?

  • Ifølge ferieloven skal en fastansat optjene 2,08 feriedage per måned. De fleste arbejdspladser har derudover en sjette ferieuge i overenskomsten. Kontrollér din lønseddel for, at den korrekte mængde ferie bliver lagt til hver måned.
  • Læs: 5 ting du bør vide om ferieloven
Fagforening med OK-mærket sikrer dig fagligt netværk og god løn!

Passer beløbene på årsbasis?

  • Langt de fleste lønsedler vil have en samlet oversigt over, hvad du har optjent i både løn og pension i løbet af året. For timelønnede står der også indbetalte feriepenge og søn- og helligdagsbetaling. Det kan være en god idé at tjekke, at de tal hver måned stiger med den rette mængde.


LÆS OGSÅ: Er du stresset? Tag stress-test!
LÆS OGSÅ: Nyheder fra fagbevægelsens Hovedorganisation